Söndag
29 Dec 1 match
Måndag
06 Jan 1 match
Söndag
12 Jan 1 match
Torsdag
16 Jan 1 match
Söndag
19 Jan 1 match
Söndag
26 Jan 1 match
Söndag
09 Feb 1 match
Söndag
16 Feb 1 match
Lördag
22 Feb 1 match
Lördag
29 Feb 1 match
Fredag
06 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Söndag
15 Mar 1 match
Lördag
21 Mar 1 match

IKSU - en framgångssaga

Skriven i september 2017

En av de första klubbarna
Sedan seriesystemets intåg i svensk innebandy har IKSU innebandy haft ett lag representerat i högsta möjliga serie för damer. Lagets första säsong, 1993/1994, spelade IKSU i dåvarande Division 1 men tog sig den gången inte till slutspel. Istället vann Sjöstad IF det historiska första SM-guldet med en senare IKSU-spelare, Mari Magnusson, i laget. Ett år senare spelade IKSU sin första slutspelsmatch och det mot Hagsätra IBK i Skärholmshallen inför 180 åskådare. Tyvärr blev det två förluster i en matchserie först till två vinster. De följande säsongerna, mellan 1995-2000, blev dessvärre inte särskilt framgångsrika med missade slutspel och uteblivna pallplatser. Med fyra poäng upp till slutspelsstrecket och chansen att möta de andra lagen i Elit Södra, slutade IKSU säsongen 2000/2001 till slut på sjätteplats efter arton spelade omgångar och ett missat slutspel var återigen ett faktum. Säsongen må inte ha blivit framgångsrikt på pappret men en grund hade lagts för något större med inte minst nya hungriga spelare. Med ett missade slutspel (2002/2003) samt två uttåg i kvartsfinalerna (2001/2002 och 2003/2004) visade sig säsongen 2004/2005 bli början på en dynasti. 

Början på en storhetstid
Efter att storfavoriterna IBF Falun och Balrog Botkyrka IK inte motsvarat förväntningar tar sig det tidigare inte så framgångsrika IKSU hela vägen till SM-finalen där Göteborgslaget Pixbo Wallenstam IBK väntar. Lagen möts i Stockholm och Globen och IKSU första final hägrar. Den 16:e april 2005 blir ett historiskt datum för IKSU innebandy då blott 17-åriga Madelen Jonsson avgör finalen i Sudden death och slutresultatet skrivs till 3-2 till IKSU. Inför 9 043 åskådare får kapten Susanne Ekblom lyfta bucklan och spelarna fira klubbens första, men långt ifrån sista, SM-guld någonsin.

Att försvara ett guld och speciellt ett SM-guld, är aldrig enkelt. Efter att ha slutat en poäng efter Balrog i Elit Norra slår IKSU ut IBK Boden i kvartsfinal och sedermera Falun i semifinalen. I finalen väntar nu Rönnby IBK som tagit sig till lagets första final. Efter en jämn och tuff final står slutligen IKSU, igen, som segrare på Globens golv. Den 8:e april 2006 tar laget sitt andra SM-guld. Säsongen efter, IKSU:s tredje raka SM-final, slutar denna gång inte lika lyckligt som de två föregående. Med ett SM-silver i en dramatisk straffläggning får Rönnby sin revansch från fjolårets finalförlust.

Men skam den som ger sig, ett revanschsuget IKSU såg till att återigen ta sig till final säsongen 2007/2008. Efter att ha slutat två poäng efter Balrog i serien väntade nu en rafflande final mellan de två giganterna. Med 15 minuter kvar av matchen och SM-finalen såg läget dystert ut för IKSU. Balrog hade kopplat grepp om matchen med en 3-1 ledning och mycket tydde då på en seger för Stockholms-laget. Men efter en reducering av Martina Söderqvist växte IKSU in i matchen på nytt och kunde senare kvittera, ta ledningen och utöka den innan 60 spelade minuter. Inför 10 906 åskådare kunde IKSU ta sitt tredje SM-guld på fyra säsonger.

Revanschen och en historisk dubbel
Tre år senare, efter två missade finaler och ett SM-silver efter straffar stod IKSU nu inför en stor utmaning. Inget lag hade tidigare vunnit både serien och sedan tagit SM-guld, skulle IKSU nu bli det första laget att lyckas med bedriften? Efter att ha slagit ut Umeå-konkurrenten Dalen med 3-1 i matcher i kvartsfinalen väntade Djurgården i semifinal. Med två inledande förluster var nu IKSU tvunget att vinna på hemmaplan, annars skulle Stockholmslaget gå direkt till finalen. Fulltid, ett  Sudden death som slutar oavgjort och kvar återstår straffar. Med tre raka räddningar av Linnea Jonsson samt ett varsitt mål av Victoria Wikström och Iza Rydfjäll har Emma Hellberg chansen att rädda IKSU kvar i semifinalserien.

Inför ett kokande IKSU sport kan Hellberg och IKSU slutligen ta sig vidare till en fjärde semifinal. Med ett nu nyvunnet självförtroende fanns det inget som kunde stoppa laget i de två återstående matcherna. Efter tre raka vinster var nu IKSU klara för SM-final mot KAIS Mora, sin tredje på tre år.

Med två nästan identiska Emelie Wibron-mål inledde IKSU finalen som mästare bör. Efter 55 spelade minuter kunde KAIS Mora göra sitt första mål i matchen. Ett mål som hade inneburit en viktig reducering för Dalalaget, om inte IKSU hunnit göra ytterligare tre mål tidigare i matchen. Innan slutresultatet kunde skrivas hann både Frida Eriksson och Therese Andersson göra varsitt mål. Med 7-1 i Malmö Arena var det i finalen inget snack – IKSU var nu återigen tillbaka på innebandytronen efter tre år utanför den. Laget blev alltså det första att vinna både grundserien och senare SM-guld under samma säsong, historiska alltså.

Fem år utan guld och historiska – igen
Efter SM-guldet i Malmö 2012 var IKSU på plats i samma arena för en ny SM-final, nu mot ett välbekant finalmotstånd, Rönnby. Trots en 2-0 ledning in i första paus kunde Västerås-laget komma ikapp och förbi. Återigen förlorade IKSU en final mot Rönnby. Kommande säsong, 2013/2014, visade sig inte bli lika framgångsrik som IKSU-publiken blivit van med på senare år. Med en fjärdeplats i serien och ett uttåg i kvartsfinalen mot Pixbo Wallenstam efter tre raka förluster, var IKSU nu inte i semifinal som laget varit varje år sedan 2004/2005. Två semifinalförluster senare, först mot Rönnby 2014/2015 och sedan mot KAIS Mora 2015/2016 var det ett revanschsuget IKSU som gick in till säsongen 2016/2017 med ett tydligt mål – guldet skulle tillbaka till Umeå. 

När serien kunde summeras stod IKSU innebandy som seriesegrare, dessutom med ett nyligen slaget poängrekord. På 26 omgångar (24 vinster, 1 vinst i Sudden death och 1 förlust) skrevs det nya rekordet på 74 poäng och inför slutspelet låg all press på det redan historiska laget att vinna SM-guld. Laget hade dessutom gjort mest och släppt in minst mål under serien. Kvartsfinalserien gick enligt plan, tre raka vinster mot Malmö och det skulle nu krävas tre vinster mot regerande mästarna Pixbo Wallenstam för att ta sig till en ny final. Tre matcher in i semifinalserien och ställningen 2-1 i matcher till fördel för IKSU. Skulle laget kunna ta sig till sin 9:e final på 13 år och sin första på 4 år? Med ett avgörande i ett nytt Sudden death-drama blev Julia Nordin hjälte och finalen var nu ett faktum, laget hade motsvarat alla förväntningar hittills – utom den sista.

22 april 2017 stod återigen IKSU mot KAIS Mora i en SM-final, denna gång i Stockholm och  Globen. En mållös men IKSU-dominerad första period övergick i en andra period där IKSU kopplade greppet från start. Sofia Joelsson kunde styra in 1-0 och efter målet släppte sedan IKSU aldrig varken matchen eller greppet. Med 54 sekunder kvar av matchen kunde Julia Nordin återigen göra en slutspelsmatchs sista mål. Nordins 4-1 mål satte nu punkt för IKSU:s fantastiska säsong och SM-guldet var nu, efter fem års väntan, äntligen tillbaka i Umeå. Förväntningarna och pressen var nu motsvarade.