Söndag
29 Dec 1 match
Måndag
06 Jan 1 match
Söndag
12 Jan 1 match
Torsdag
16 Jan 1 match
Söndag
19 Jan 1 match
Söndag
26 Jan 1 match
Söndag
09 Feb 1 match
Söndag
16 Feb 1 match
Lördag
22 Feb 1 match
Lördag
29 Feb 1 match
Fredag
06 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Söndag
15 Mar 1 match
Lördag
21 Mar 1 match

IKSU innebandy om det kritiska läget

2 april 2020 11:30

Efter beskedet att IKSU drar in sitt elitstöd till innebandysektionen kan de sjufaldiga svenska mästarna tvingas att lägga ner sin verksamhet och dra sig ur SSL. "Vi har länge haft känslan att vi är lågt prioriterade i föreningen och det här känns tyvärr som ett bevis på det", säger klubbchefen Jocke Sjöström.


IKSU innebandy är i chock. Huvudföreningen IKSU har meddelat att de drar in elitstödet till innebandydamerna och dessutom inte beviljar något som helst likviditetsstöd inför kommande säsong. Klubbchefen Jocke Sjöström meddelade spelartruppen beskedet på tisdagskvällen. Nyheten blev officiell under onsdagen. Att IKSU – de mesta mästarna i svensk innebandy med sju SM-guld – hotas av nedläggning gav eko både i Umeå och Sverige.

-> Det har ringt och hört av sig folk hela dagen. Det har varit supportrar, sponsorer och gamla spelare som undrat om de kan hjälpa till på något sätt. Vi har även haft en dialog med förbundet under dagen. Det är fint att känna uppskattningen utifrån, för tyvärr känns det inte som att det finns mycket till uppskattning från huvudföreningen, säger IKSU:s klubbchef.

Rent ekonomiskt har följande hänt. IKSU meddelade i förra veckan att de – med hänvisning till Coronoakrisen – stryper elitbidraget till innebandysektionen. De stryper även alla former av likviditetsstöd vilket gör att innebandyn måste jobba in alla pengar direkt för att kunna leva vidare. Jocke Sjöström fick beskedet i fredags. I helgen reviderade innebandysektionen budgeten för 2020 där de kapade kostnaderna med en tredjedel, cirka 800 000 kronor. Men de fick inget gehör från IKSU, dörren var stängd och beslutet var fattat. Och nu är framtiden hotad för Sveriges bästa lag.

-> Det här kom som en chock för alla och även för mig. Jag har ju byggt mitt liv i Umeå för att spela innebandy i IKSU. Alla andra i laget sitter i en liknande sits. För mig är det inget alternativ att flytta härifrån. Antingen spelar jag i det här laget eller inte överhuvudtaget. Jag får minst sagt ont i magen av situationen vi sätts i nu, säger lagkaptenen Emelie Wibron.

Hon är väldigt kritisk till huvudföreningens agerande.

-> Det känns fruktansvärt och det som känns värst är att det har kommit så plötsligt. Vi är världens mest framgångsrika innebandylag och vi har tillsammans med många eldsjälar redan innan vår tid jobbat hårt för att bygga upp det varumärket som alltid har handlat om IKSU-hjärta. Ändå finns det ingen som helst vilja att kämpa tillsammans med oss, trots att vi är beredda att göra allt för att leva vidare, säger hon och fortsätter:

-> De har bara stängt dörren i ansiktet på oss och den är inte ens öppen för diskussion. Det minsta vår verksamhet förtjänar är att vi får kriga in i det sista för att få överleva, inte att vi är det första IKSU prioriterar bort. De ger oss inte ens chansen och det är det som är mest tragiskt. Vi spelare hoppas alla på någon typ av mirakel och att vi ändå står där när nästa säsong börjar för att slåss om ett SM-guld. Ingen kan tänka något annat, säger Emelie Wibron.

IKSU innebandy har vunnit sju SM-guld – det senaste bara för en dryg vecka sedan – och sju Europacup/Champions Cup-guld. Iksu har totalt tagit SM-medalj 14 av de senaste 15 åren. Men nu är existensen hotad för en av innebandyvärldens absolut största giganter.

Vad händer nu? Innebandysektionen ska föra fortsatta diskussioner med sponsorer och spelartruppen. Men klubbchef Jocke Sjöström säger själv att det i grunden inte är pengar det handlar om.

-> Det här handlar inte bara om pengar utan om hjärta och klubbkänsla. Vi kanske kan sätta i gång säsongen om vi har tillräckligt mycket pengar men det är en kortsiktig lösning. Den långsiktiga frågan är hur vi ska kunna verka i en förening som värderar och behandlar vår verksamhet så här? Med all respekt för hur Coronakrisen kan påverka IKSU i framtiden så trodde jag ändå att vi skulle vandra den vägen tillsammans. Vi i IKSU Innebandy har varit stolta över både den verksamhet vi bedrivit och den värdegrund som verksamheten har vilat på, säger Sjöström.

-> Vi får se vad vi kan göra nu. Vi behöver nog hur som helst ta ett relativt snabbt beslut, inte minst för spelarnas skull. Det är en hel trupp som ska hitta en annan tillvaro om det här avslutas, avslutar Jocke Sjöström.

Kontaktuppgifter

Klubbchef Jocke Sjöström - 070-414 59 99

Lagkapten Emelie Wibron - 070-293 39 32